BDO’s tryghedspakke

Tryghed for familien – jeres dokumenter samlet ét sted

Ønsker I at sikre jeres familie bedst muligt? Ønsker I at tage hånd om jeres formue den dag, I ikke er her mere? 

Det er spørgsmål, de vil fleste svarer ja til. Mulighederne for sikringen af familien er mange. Der er ikke én løsning, der passer til alle – da ønsker og familiesammensætninger er meget individuelle. Men der er en række dokumenter, som enhver familie bør overveje, hvis de ønsker at sikre sig selv og familien bedst muligt. 

Vi har samlet de væsentligste dokumenter i en løsning, vi kalder “Tryghedspakken”.  

Familieformue og arv: Tag styringen, før det er for sent

Familieformue og arv - tag styringen, før det er for sent

Ved at tage stilling til indhold og træffe de – for den pågældende familie – rigtige valg i disse dokumenter, kan I som familie tage lederskab for at sikre, at familieformuen/-arven fordeles, som I ønsker. I udpeger også de tillidspersoner, der skal hjælpe jer, når behovet opstår. Mange virksomhedsejere har i det daglige deres fulde fokus på driften af familievirksomheden. Der tages således dagligt lederskab for, at forretningen og familien trives og fungerer optimalt. Der lægges mange kræfter, energi og megen hjerteblod i vedligehold og vækst af forretningen. Samtidig ser vi ofte, at der ikke er samme fokus på sikringen af den formue, der lægges mange kræfter i at skabe, øge og vedligeholde. Derfor er mange familier ikke sikret, som de bør. Nogle familier har fået udarbejdet et testamente, men adspurgt til ønsker, behov og muligheder, viser det sig ofte, at der ikke er den ønskede sikring. Det kan skyldes, at familien eller forretningen har udviklet og ændret sig fra det udgangspunkt, hvor testamentet blev oprettet. Ønsker I også at tage lederskab for at sikre de privatretlige forhold for jeres familie og dermed den rette (og optimale) fordeling af jeres familieformue, så læs med nedenfor, og se hvilke muligheder I har for at sikre jer og jeres familie.
En skræddersyet løsning: BDO’s tryghedspakke

En skræddersyet løsning – BDO’s tryghedspakke

En skræddersyet løsning til jer, der har brug for en gennemgang af jeres privatretlige forhold. Vi tilbyder et gratis og uforpligtende møde, hvor vi tager udgangspunkt i netop jeres forhold og ud fra dialogen præsenterer den løsning, der vil passe bedst til de ønsker, I giver udtryk, og de muligheder, der vil være ideelle for jer.

 

Hvis I ikke opretter et testamente, fordeles arven efter arveloven.  

 

Mange er ikke klar over, hvad det indebærer, og i langt de fleste tilfælde stemmer den fordeling ikke overens med de ønsker der gives udtryk for til tryghedspakke-møderne. Især i familier, hvor der er “dine, mine og vores” børn, kan arvefordelingen blive helt skæv og stik imod familiens ønsker, hvis fordelingen sker efter udgangspunktet i arveloven. 

 

Ønskes arven fordelt på anden vis end efter arvelovens almindelige regler, kan I opnå det ved at oprette et testamente.  

 

I et testamente bestemmer I, hvad der skal gælde, når et familiemedlem afgår ved døden. Hvis der ikke oprettes testamente, gælder arvelovens regler. Testamentet kan indeholde bestemmelser om arvens fordeling, og hvilke regler der skal gælde for arvingerne. 

 

Nedenfor ses nogle af de typiske fordele ved at oprette et testamente for jeres familie: 

  • Sikring af, at arven fordeles, som I ønsker – hvem skal arve jer, og hvor stor en del skal de arve? 
  • Mulighed for at råde over 75 % af arven efter jer. 
  • Skal der tilfalde arv til flere generationer? 
  • Afgiftsoptimering ved indsættelse af en velgørende organisation, som tilgodeser et velgørende formål, og som samtidig kommer jeres arvinger til gode. 
  • I testamentet kan I indsætte en båndlæggelsesklausul, som sikrer båndlæggelse til en nærmere bestemt alder (fx 25 år) med mulighed for frigivelse af arven til ”fornuftige formål”, som I er med til at definere.  
  • Det er muligt i testamentet at bestemme, at arven skal være særeje for arvingerne (der er forskellige særejeformer, som vi gennemgår med jer på mødet og drøfter den løsning, der passer bedst til jeres ønsker). Særejet betyder blandt andet, at den arv, som jeres arvinger modtager fra jer, ikke skal indgå i delingen ved arvingens skilsmisse. 

Det særlige ved pensionsudbetalinger er, at disse ikke indgår i dødsboet og derfor ikke fordeles på samme måde som den arv, man ellers efterlader sig. 

Du kan derfor ikke i et testamente træffe bestemmelse om, hvordan udbetalingerne af dine forsikringer og pensioner skal fordeles ved din død.  

Vi oplever, at rigtig mange bliver meget overraskede over, hvem der bliver modtager af pensions- og forsikringsudbetalingerne ved død. For dig, der eksempelvis har det meste af din formue i pensionsordninger, skal du være særligt opmærksom på, om din formue efter dig fordeles i overensstemmelse med dine ønsker. 

Efter loven vil udbetalingen tilfalde den/de nærmeste pårørende, som er:  

  • Ægtefælle/registreret partner.  
  • Samlevere, som har boet sammen i to år eller har børn sammen. 
  • Livsarvinger (børn, børnebørn eller oldebørn). 
  • Arvinger efter testamente.  
  • Arvinger efter arveloven. 

Hvis du ønsker en anden fordeling af modtagerne af dine pensionsmidler, kan du ændre det ved at ændre begunstigelsen i pensionsordningen og forsikringsaftalen. 

Dine ønsker skal pensions- og forsikringsselskaberne have direkte besked om, så det kan blive noteret på ordningerne. 

Hvad er en ægtepagt, og hvornår skal man overveje, om den er relevant? 

En ægtepagt er en aftale mellem ægtefæller om den formueordning, der skal være gældende for ægteskabet.   

Den er derfor kun relevant, hvis man skal giftes eller allerede er gift og har specifikke ønsker til, hvad der skal ske med jeres formue ved en eventuel skilsmisse eller ved dødsfald. 

Udgangspunktet er, at der er formuefællesskab i ægteskabet. Det betyder, at alt, hvad man som ægtefælle hver især ejer ved indgåelse af ægteskabet og erhverver sig under ægteskabet, vil indgå i delingsformuen. Delingsformuen skal deles ligeligt mellem jer i tilfælde af skilsmisse.  

Som virksomhedsejer er det altid en god idé at få rådgivning om, hvordan I er stillet, og om der kan være behov for at skræddersy en anden løsning for jer, end den som loven som udgangspunkt tilbyder. 

 

De typiske overvejelser med en ægtepagt er: 

  • Hvordan skal formuen deles ved en evt. skilsmisse eller ved død? 
  • Er der aktiver, som ikke skal deles? 
  • Er der forhold, der skal overvejes for at optimere jeres families formue? Vi tilbyder en løsning, vi kalder for “Overlevelsesaktien”, som kan give en betydelig optimering for familien under de rigtige forudsætninger. 

Hvis man ikke længere selv kan træffe beslutninger, som følge af eksempelvis svær sygdom eller pludselig ulykke – hvem skal så træffe beslutninger? 

 

Det har man heldigvis selv mulighed for at have indflydelse på. 

 

En fremtidsfuldmagt er vigtig for dig, der har et ønske om selv at udpege de tillidspersoner, der kender dig bedst, og som dermed bedst kan træffe beslutninger på dine vegne, hvis du en dag kommer i en situation, hvor du ikke længere selv er i stand hertil, fx ved demens eller en ulykke. Du kan udvælge bestemte personer til – på dine vegne – at tage stilling til dine personlige, økonomiske og selskabsretlige forhold. 

 

En fremtidsfuldmagt er en uvurderlig hjælp for ens nærmeste, der står klar til at hjælpe – og som med fremtidsfuldmagtet netop får mandatet til at træffe de nødvendige beslutninger – ikke kun for de private og personlige forhold, men også de økonomiske forhold og beslutninger vedrørende virksomhedens videre drift. 

 

En fremtidsfuldmagt er et alternativ til et værgemål og en generalfuldmagt. 

 

Fremtidsfuldmagten sættes i kraft af Familieretshuset, når betingelserne, for at sætte den i kraft, er opfyldt. Det er en læge, som vurderer, om man befinder sig i en tilstand, hvor man ikke længere selv er i stand til at varetage sine egne forhold. 

 

En fremtidsfuldmagt er relevant for alle, ikke kun ældresegmentet.  

 

Rådgivning til alle livets faser

Når du tager del i en familiejet virksomhed, vil du livet igennem opleve forskellige faser, som på hver deres måde kan påvirke dig og din rolle i familien og i forretningen. 

Vi tilpasser vores ydelser til og guider dig bedst igennem disse livsfaser. Altid med øje for både familien og forretningen. Herunder har vi listet nogle af de livsfaser, som du og din familie skal have særlig opmærksomhed.

Kontaktpersoner

Kontakt os eller din lokale revisor for at høre mere