Due diligence i leverandørkæde og bæredygtig indkøbsoptimering

CSRD får ikke bare betydning for de virksomheder, der er direkte omfattet af direktivet, men også for deres leverandørkæde. Med kravene til CSRD ser vi et markant øget fokus på bæredygtigheds-due diligence, herunder screening af leverandører, samt regulering af bæredygtighedsforhold i leverandørkontrakter. 

Due diligence i leverandørkæden behøver ikke kun at være en nødvendig kontrol, kombineres den med en effektiv indkøbsstrategi og klart definerede indkøbspolitikker vil den både kunne sikre, at virksomheden lever op til CSRD kraven e og samtidig skabe værdi for jeres virksomhed ved at frigøre kapital og ved potentielt at understøtte en mere bæredygtig virksomhedsprofil.

BDO har en unik mulighed for at hjælpe din virksomhed, når vi kombinerer kompetencer fra vores ESG eksperter og indkøbsspecialister sammen. Vi sikrer dels, at din virksomhed får gennemført den nødvendige due diligence i leverandørkæde samtidig med, at vi hjælper jer med at optimere jeres nuværende eller udvikle en indkøbsstrategi, der sikrer, at jeres virksomheds indkøb er miljøbevidste og socialt ansvarlige, og at I opnår besparelser på indkøbsudgifterne.

Ønsker du ikke at kombinere din to tilgange, kan vi naturligvis hjælpe din virksomhed på med særskilte ydelser, som vi afklarer i samarbejde med virksomheden.


Due diligence på leverandørkæden

Due diligence i leverandørkæden refererer til den systematiske proces, hvor en virksomhed undersøger og vurderer sine leverandører og underleverandører for at sikre, at de overholder lovgivning, etiske standarder, og bæredygtighedskriterier. Dette er en kritisk del af virksomhedens risikostyring og ansvarlige forretningspraksis.

Overordnet sikrer due diligence i leverandørkæden, at virksomhederne ikke blot overholder lovgivning og standarder, men også aktivt fremmer ansvarlige og bæredygtige forretningspraksisser, hvilket er afgørende for langsigtet succes og troværdighed. 

Nedenfor fremgår nogle af de vigtigste aspekter af due diligence i leverandørkæden:

  1. Identifikation og evaluering af leverandører som omfatter en grundig screening af leverandørerne for at identificere risici og muligheder. Virksomheden skal foretage en analyse af risici i leverandørkæden, såsom miljømæssige, sociale og governance (ESG) risici. Dette kan involvere vurdering af leverandørens arbejdsforhold, miljøpraksis, menneskerettigheder, korruptionsrisici m.m.
  2. Overholdelse af standarder og lovgivning, som betyder, at virksomheden skal sikre, at leverandørerne overholder alle relevante love og regler samt lever op til virksomhedens egne krav indenfor eksempelvis arbejdsret, miljølove og internationale standarder.
  3. Kontrol og overvågning skal dels sikre, at leverandøren lever op til de aftalte standarder og kan omfatte både interne audits og brug af tredjepartsrevisorer. Den løbende overvågning af leverandørernes præstationer sker gennem indsamling af data og rapportering.
  4. Forbedring af leverandørforhold. Som stor virksomhed kan det være en fordel at træning og ressourcer til leverandørerne for at hjælpe dem med at forbedre deres praksis og overholdelse af standarder.
  5. Rapportering og transparens betyder, at virksomheden årligt skal rapportere om deres due diligence-processer og resultater til interessenter og revisor, hvilket øger gennemsigtigheden og ansvarligheden i leverandørkæden.
  6. Håndtering af problemer og sanktioner sker, når der identificeres problemer i leverandørkæden. Her vil virksomheden oftest arbejde sammen medleverandørerne for at afhjælpe disse problemer gennem handlingsplaner og forbedringsinitiativer.


Bæredygtig indkøbsoptimering

Bæredygtig indkøbsoptimering

Indkøbsoptimering er et skridt mod en mere bæredygtig virksomhed. Det 12. af FN’s verdensmål handler om ansvarligt forbrug og produktion, og når din virksomhed skal opgøre scope 3 indgår forbrug og indkøb oftest som en meget stor del. Vi kan hjælpe din virksomhed med at formulere og udvikle indkøbspolitikker, som reducerer jeres miljøaftryk. Miljøbevidste og socialt ansvarlige indkøb kan - kombineret med et struktureret og praktisk fokus på indkøbsoptimering - sikre jer en mere bæredygtig profil og en langsigtet strategi, som på den bedst mulige måde reducerer jeres udgifter på vareindkøb. Vores indkøbsspecialister kan hjælpe jer med at analysere, udvikle og strukturere en optimeret og bæredygtig indkøbsstrategi for din virksomhed.


Vi har fokus på jeres virksomheds behov og tilbyder derfor altid en skræddersyet løsning. Indkøbsoptimering fra vores rådgivere kan bidrage til:

  • Miljøbevidste og socialt ansvarlige indkøb
  • Faktiske besparelser på indkøb
  • Mindre administrativt indkøbsarbejde
  • Nye indkøbspolitikker og en virksomhedstilpasset indkøbsstrategi
  • Forbedret og øget leverandørstyring samt nedbringelse af leverandørrisici
  • Understøttelse af KPI’er til brug for opfølgning og måling.

Kontaktpersoner

Undgå at gå glip af vigtige nyheder, og tilmeld dig et af vores mange nyhedsbreve