Bæredygtigt køkken og reduktion af madspild

I BDO hjælper vi med at analysere koncepter, drift og indkøb, så I kan få et overblik over, hvilke metoder I kan implementere for at opnå en mere bæredygtig og klimavenlig drift i de private og offentlige køkkener. Med rådgivning fra os kan både offentlige og private køkkener blandt andet få hjælp til at:

  • Omlægge til økologisk drift
  • Producere mere klimavenlig mad
  • Mindske madspildet
  • Reducere kørslen af mad
  • Gennemgå indkøbsrutiner
  • Gennemgå indkøbsaftaler – blandt andet mulighederne for lokale indkøb.

På vejen mod mere bæredygtig og klimavenlig mad og drift er der mange forskellige redskaber, der kan anvendes. Både når vi hjælper med økologisk drift, mere klimavenlig mad og med at mindske madspildet, tilpasser vi altid hele processen til det enkelte projekt og køkkentype. Derfor får I altid en løsning, der passer i jeres køkken.

Klimavenlig mad

Klimavenlig mad

Der er stor forskel på, hvor meget forskellige fødevarer belaster klimaet. At producere mere klimavenlig mad i offentlige og private køkkener handler om at vælge de fødevarer, som udleder mindst CO2 og dermed belaster klimaet mindst. Men at producere mere klimavenlig mad i de professionelle køkkener kan være en udfordring for mange, fordi der ofte også er krav til ernæringsindhold og økonomi samt kultur- og smagspræferencer hos målgruppen. Vi kan hjælpe med at afdække køkkenets udfordringer, så I kan blive klogere på, hvordan I fremadrettet kan arbejde med at reducere klimaaftrykket i alle køkkenets måltider. Vi analyserer jeres nuværende indkøb, råvareforbrug og menuplaner, og tager udgangspunkt i dette. Vores anbefalinger vil desuden altid tage hensyn til jeres krav til ernæringsindhold, økonomi samt kultur- og smagspræferencer hos målgruppen.

Reduktion af madspild

I Danmark smider vi hvert år ca. 814.000 tons fødevarer ud, som kunne være spist. Over to tredjedele af spildet opstår i primærproduktionen, fødevareindustrien, engros- og detailhandlen samt i servicesektoren.

Madspild er en af verdens største CO2-synder – ubrugte madvarer er skyld i hele 3,3 milliarder ton CO2-udledning hvert år. Kun USA og Kina udleder mere CO2 end dette. Blandt andet derfor er mindre madspild også en del af FN’s 17 verdensmål.

Men i Danmark ser vi et stort potentiale i forhold til at nedbringe madspildet både i den offentlige og private sektor – men det er nødvendigt at kigge på hele værdikæden.

Vi kan hjælpe på tværs af brancher og virksomheder med at fremfinde og minimere madspild i produktionen. Vi kan hjælpe virksomheder med at identificere konkrete hotspots for hvor madspildet opstår med afsæt i en udredning af virksomhedernes værdikæde, og sammenkæde disse findings med løsninger, der gør virksomheden i stand til at arbejde målrettet og langvarigt med forebyggelse og nedbringelse af madspild.

Uanset hvad står vi klar til at identificere og reducere jeres spild af mad – til fordel for både klimaet og for jeres økonomi.

Forebyggelse og reducering af madspild på tværs af fødevaresektoren

I den danske fødevaresektor eksisterer der et stort potentiale i forhold til at nedbringe spildet af mad.

I publikationen herunder kan du læse mere om en række virksomheder, der har reduceret deres madspild, og blive klogere på, hvilke tiltag og værktøjer de har anvendt.

Læs publikationen

Vi kan hjælpe jer med forbedring af ESG nøgletal og FN’s verdensmål

Vi kan hjælpe jer med forbedring af ESG nøgletal og FN’s verdensmål

Vi kan hjælpe professionelle køkkener med at optimere ESG nøgletal og gøre FN’s verdensmål til hverdag, herunder omsætte verdensmålene til handlekraft og tage et øget samfundsansvar. En økologisk drift og et bæredygtigt og klimavenligt køkken er ikke kun til gavn for klimaet – det kan også skabe bedre løsninger til gavn for borgere, kunder, medarbejdere og samarbejdspartnere.

Mindre kørsel af mad

Når det gælder klimavenlig og bæredygtig mad i kommuner og regioner kan det for mange professionelle køkkener også være en fordel at ændre leveringsfrekvensen af mad til eksterne lokationer. Færre ugentlige leveringsdage vil nemlig reducere klimaaftrykket.

Vi kan hjælpe jer med at beregne, hvad færre ugentlige leveringsdage vil betyde for køkkenets driftsomkostninger

Kontaktpersoner

Undgå at gå glip af vigtige nyheder, og tilmeld dig et af vores mange nyhedsbreve