Reglerne om obligatorisk indenlandsk omvendt betalingspligt for momsen på danske B2B salg gælder for følgende varer:
- Mobiltelefoner
- Bærbare computere
- Tablets
- Integrerede kredsløbsanordninger
- Spillekonsoller.
Reglerne betyder, at en dansk sælger i visse tilfælde ikke skal opkræve moms ved salg af nævnte varer, men at det i stedet er køber, som skal beregne og afregne momsen på sin momsangivelse. Reglerne gælder også ved salg af løst tilbehør, der sælges som bi-leverancer sammen med ovenstående varer. Fx et løst tastatur, en mus eller et softwareprogram, som sælges med en bærbar computer.
Ovenstående liste over varegrupper, som er omfattet af omvendt betalingspligt, erudtømmende, og regelsættet gælder derfor ikke ved salg af software.
Hvem er omfattet?
En virksomhed er som udgangspunkt omfattet af reglerne, hvis mere end 50 % af omsætningen vedrørende disse varer sker til virksomheder. Det er derfor vigtigt, at virksomheder, som sælger de omhandlede varer, har et overblik over deres kundegruppe. Dette gælder også netbutikker.
Loven gælder kun ved salg til erhvervsdrivende (B2B), herunder også salg til skoler, læger, boligselskaber, tandlæger og øvrige virksomheder, som ikke er momsregistrerede.
Hvis en virksomhed hovedsageligt sælger til private, gælder reglerne ikke. Detailbutikker skal derfor fakturere med moms til deres kunder, uanset at de også har salg til erhvervsdrivende.
Reglerne om omvendt betalingspligt betyder, at både sælgere og købere af de nævnte varer skal sørge for, at deres regnskabssystemer og ikke mindst procedurer er indrettet, så disse salg og køb kan håndteres særskilt. Uanset at proceduren ligner den, der er gældende ved EU-varesalg/EU-varekøb, vil vi anbefale, at de omhandlede salg/køb bogføres på en separat konto, idet kravene til indberetning
ikke er ens.
Hent og læs hele publikationen ved at udfylde formularen nedenfor