Kapitalandele med negativ indre værdi
Kapitalandele med negativ indre værdi
I de tilfælde, hvor egenkapitalen i en dattervirksomhed mv. er negativ, stopper man indregningen af underskud, når værdien af kapitalandelen når 0 kr. Er der tale om en kapitalandel, hvor der ved købet er betalt et beløb ud over indre værdi, stopper indregningen af underskud, når værdien af kapitalandelen inklusive merværdier når 0 kr. Efter indregning af underskud på kapitalandelen skal det vurderes, om der er behov for nedskrivning af et evt. tilgodehavende hos den underliggende virksomhed. Og endelig skal det vurderes, om der skal foretages en regnskabsmæssig hensættelse til dækning af en mulig forpligtelse overfor dattervirksomheden.
Kapitalandelen
Hvis egenkapitalen i dattervirksomheden mv. er negativ, måles denne til 0 kr. Dette gælder også selvom der herved opstår en beløbsmæssig uoverensstemmelse mellem egenkapital og resultat i moderselskabets standalone regnskab og i koncernregnskabet, hvis der udarbejdes et sådant.
Tilgodehavendet
Har moderselskabet et tilgodehavende hos den underliggende virksomhed, skal dette nedskrives, hvis en sædvanlig vurdering af debitors betalingsevne tilsiger dette. Der kan være tilfælde, hvor den underliggende virksomhed, uanset en negativ egenkapital, har tilstrækkelig likviditet til at betale hele eller dele af mellemværendet. Dette skal med i overvejelserne ved vurderingen af behovet for en nedskrivning, som altså ikke må foretages automatisk. Er der tale om et tilgodehavende, som udgør en del af investeringen – fx ansvarlig lånekapital – skal dette ned-skrives med den del af underskuddet, som ikke kan rummes i nedskrivningen af kapitalandelen.
Modposten til en eventuel nedskrivning afhænger af arten af tilgodehavendet. Er der tale om et mellemværende opstået ved almindelig samhandel, vil modposten – ligesom øvrige debitor-nedskrivninger – være posten for andre eksterne omkostninger. Hvis der derimod er tale om en løbende mellemregning, som har karakter af finansiering, vil modposten være de finansielle omkostninger.
Hensættelsen
Hvis modervirksomheden via garantier og støtteerklæringer mv. har påtaget sig forpligtelser overfor dattervirksomheden mv., skal det vurderes, hvorvidt der skal foretages hensættelser hertil. Det er kun tilfældet, hvis de almindelige betingelser for at foretage en sådan er opfyldt. Det betyder blandt andet, at hensættelsen skal kunne opgøres pålideligt, ligesom det skal anses for sandsynligt, at modervirksomheden kommer til at betale et beløb svarende til denne.
Har moderselskabet afgivet en stærk støtteerklæring overfor dattervirksomheden, vil hensæt-telsen som udgangspunkt svare til den fulde underbalance. Har moderselskabet derimod alene kautioneret for dattervirksomhedens bankgæld, vil den hensatte forpligtelse ikke svare til underbalancen, hvis bankgælden er mindre end denne.
Modposten til hensættelsen er i alle tilfælde resultatopgørelsens finansielle poster.
Når indre værdi igen er positiv
Når (hvis) der efterfølgende genereres overskud i dattervirksomheden, skal dette først indregnes fra det tidspunkt, hvor indre værdi igen udgør et positivt beløb. På dette tidspunkt vil eventuelle merværdier også blive genskabt, omend med fradrag af afskrivninger for den mellemlig-gende periode. Dette gælder selvom en genskabelse af fx goodwill svarer til, at der tilbageføres en nedskrivning på denne, hvilket ellers normalt ikke er tilladt, men altså er det i dette tilfælde. Der skal dog altid foretages en vurdering af et eventuelt nedskrivningsbehov for de genskabte merværdier.