Understreger Coronakrisens økonomiske konsekvenser for turismeerhvervet

Det har været et usædvanligt hårdt år for turismeerhvervet i Danmark. Nedlukninger, skiftende restriktioner og lukkede grænser har gjort det svært at drive en rentabel forretning. Det er derfor heller ikke den store overraskelse, at netop turismeerhvervet er den branche, som har været hårdest ramt på økonomien i det forgangne år. Det viser tal fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO.

Coronakrisen har især sat sine spor på turismevirksomhedernes omsætning i 2020. Her kunne 56 % af de adspurgte virksomheder indenfor turismeerhvervet registrere et fald i deres omsætning på over 20 % sammenlignet med 2019.

”Tallene taler deres tydelige sprog. Det har uden tvivl været et udfordrende og usikkert år for de fleste erhvervsdrivende i turismeerhvervet. En situation, som vi langt henad vejen kan nikke genkendende til, når vi taler med og rådgiver vores kunder i branchen. Men vi ser også nuancer i tallene og eksempler på virksomheder indenfor turismeerhvervet, som har klaret sig godt trods omstændighederne,” udtaler Morten Ovesen, der er statsautoriseret revisor og formand for BDO’s branchegruppe for turisme og oplevelser.

De generelle udfordringer i turismeerhvervet har betydet, at godt fire ud af fem virksomheder indenfor branchen har gjort brug af statens kompensationsordninger. Det gør det til den branche, hvor klart flest virksomheder har benyttet sig af ordningerne.

 

Virksomhederne ser frem mod lysere tider

Endnu en sommer med Covid-19 som ubuden feriegæst står for døren. Heldigvis er turismeerhvervet fortrøstningsfulde for fremtiden, viser BDO’s analyse.

94 % af turismevirksomhederne vurderer nemlig, at deres omsætningsfald vil være forbigående. Langt de fleste virksomheder er altså sikre på, at kunderne og omsætningen vil vende tilbage, så snart det er muligt.

Knap halvdelen af virksomhederne forventer da også at øge deres omsætning i 2021 sammenlignet med 2020.

”Selvom virksomhederne overordnet set er optimistiske, er det vigtigt, at vi fortsat holder hånden under turismeerhvervet, hvis de set over en bred kam skal klare sig igennem endnu en sommer med lokale nedlukninger og skiftende restriktioner. De nye sommerhjælpepakker vidner heldigvis om, at der er politisk velvilje til netop det,” siger Morten Ovesen.

Et bredt politisk flertal er nemlig blevet enige om en sommer- og erhvervspakke på 1,65 milliarder kroner, som skal hjælpe de særligt udsatte brancher i gang efter måneder med nedlukninger – herunder turismeerhvervet.

I pakken øremærkes der blandt andet penge til billigere indenrigstransport i sommerperioden. Det bliver for eksempel gratis for gående og cyklister at sejle indenrigs, og det bliver igen i år muligt for danskerne at købe et billigt rejsepas, som kan bruges til al offentlig kollektiv transport i Danmark i en sammenhængende periode på otte dage.

Derudover vil det være muligt for restauranter og hoteller i hele landet at søge om 35.000 kroner til arrangementer, der kan trække flere turister til.

”Det er kærkommen ordning. Den kan forhåbentlig bidrage til en god sommerperiode for turismeerhvervet, så virksomhederne kan få kickstartet deres forretninger,” siger Morten Ovesen.

 

Dyk ned i BDO's SMV-analyse her

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få alle BDO nyheder og indsigter i din indbakke

Please fill out the following form to access the download.