Opkrævning af grundskyld hos grundejerforeninger

Mange af de grundejerforeninger, som i 2025 for første gang skal betale grundskyld af deres fællesarealer, har ikke fået en regning. De får nemlig tidligst en vurdering af deres jord til næste år. Det vil føre til efteropkrævning hos nok tusindvis af foreninger.
 
Grundejerforeninger skal betale grundskyld af deres fællesarealer, som Vurderingsstyrelsen værdiansætter til 1/10 af kvadratmeterprisen for grunde til parcel- og rækkehuse. Det gælder, uanset om grundejerforeningerne har overtaget fællesarealerne for nul kroner, og uanset om disse består af græsplæner og legepladser eller af fx støjvolde, regnvandsbassiner og/eller søer. Kun veje undtages fra grundværdien. Det har Folketinget bestemt, jf. dette ministersvar.

Praksis for vurdering af fællesarealer var tidligere meget uens. Det betyder, at nogle foreninger – formentlig relativt få – har været vant til at betale grundskyld. Disse foreninger vil kunne se en foreløbig vurdering af deres fællesarealer på vurderingsportalen.dk, ligesom de normalt vil have modtaget en grundskyldsopkrævning for 2025, hvoraf første rate skal betales den 1. maj 2025.

For andre er det en ny ting. De foreninger, hvis fællesarealer hidtil har været vurderet til 0 kr., skal betale grundskyld fra og med 2025, og det skal ske på basis af den endelige 2023-vurdering fra Vurderingsstyrelsen. Denne vurdering udsendes imidlertid først i 2026 eller 2027. Først når vurderingen er klar, sendes der grundskyldsopkrævninger ud til foreningerne. Bliver det først i 2027, hvilket vi anser for mest sandsynligt, kommer foreningerne dermed til at betale grundskyld for tre år i et og samme regnskabsår. Der vil dog ikke blive opkrævet morarenter tilbage til 2025.


Stigningsbegrænsning

Som udgangspunkt beregnes grundskylden som den lokale grundskyldspromille ganget med 80 % af grundværdien. Der er dog loft over, hvor meget grundskylden kan stige fra år til år. 

For fællesarealer, der tidligere har været vurderet til 0 kr., vil grundskylden i 2025 blive beregnet som 4,75 % af den fulde grundskyld. Derfor vil grundskylden i første omgang se meget beskeden ud og måske kun udgøre nogle få tusinde kroner. For hvert af de efterfølgende år vil grundskylden imidlertid stige med et tilsvarende beløb. Det maksimale stigningsbeløb påvirkes dog, hvis vurderingen og/eller grundskyldspromillen ændres. Den fulde grundskyld kommer i disse tilfælde først til syne i år 2047, hvor den nok i mange tilfælde vil udgøre et ikke ubetydeligt beløb pr. medlem. Til den tid vil de fleste af de nuværende medlemmer dog nok have solgt deres hus, og næppe nogen vil kunne huske, hvordan det startede. 


Forkerte vurderinger

Nogle af de grundejerforeninger, som rent faktisk har modtaget en foreløbig vurdering af deres fællesarealer, har oplevet, at disse har været meget høje. Vi har foreløbig bistået fire foreninger med at få ændret deres vurdering, hvilket har ført til markante nedsættelser, jf. nedenstående tabel:
 
Lokalitet Areal ex veje Vurdering før Vurdering efter
Midtfyn 14.143 m2 13,7 mio. kr. 309.000 kr.
Nordsjælland 5.881 m2 37,1 mio. kr. 735.000 kr.
Horsens-området 144.035 m2 120,1 mio. kr. 5.525.000 kr.
Roskilde-området 50.300 m2 197,2 mio. kr. 6.884.000 kr.
De ændrede vurderinger svarer til en kvadratmeterpris mellem 22 kr. og 137 kr., hvilket efter vores vurdering vil være det spænd, som de fleste grundejerforeningers fællesarealer vil blive vurderet inden for. Vi råder derfor alle grundejerforeninger, der har modtaget en vurdering, til at tjekke, at denne passer nogenlunde med dette niveau.


CVR-registrering

Alle grundejerforeninger er forpligtet til at lade sig CVR-registrere hos Erhvervsstyrelsen af hensyn til grundskyldsopkrævningen. Det mangler en del foreninger formentlig at få gjort.
 

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.