Momsfradrag ved køb af ydelser fra freelancere

Især større virksomheder køber ofte konsulentydelser fra enkeltmandsvirksomheder. Den omstændighed, at konsulenten er momsregistreret og fakturerer med moms, er imidlertid ingen garanti for, at købsmomsen kan fratrækkes.
Der synes at være en tendens mod flere og flere freelancere og selvstændige konsulenter her i landet. Tanken om selv at kunne bestemme hvor, hvornår og hvor meget, der skal arbejdes, tiltaler flere og flere. Det synes især at gælde for folk indenfor IT-, medie- og reklamebranchen.

Og virksomheder med fuldt momsfradrag har intet imod at købe ydelser fra freelancere. Snarere tværtimod. Så slipper de nemlig for alle arbejdsgiverforpligtelser og kan typisk afbryde aftalen med kort varsel, hvis de ønsker det. Og momsen har de jo fradrag for.

Isoleret set kan det derfor forekomme at være en win-win-situation, men det er desværre ikke altid tilfældet. Et momsnummer er nemlig ingen garanti for, at freelanceren kan arbejde på regning. Det kan kun selvstændige. Anses freelanceren ikke for at drive selvstændig økonomisk virksomhed, har kunderne ikke ret til fradrag for den købsmoms, som de har betalt. Det gælder uanset, om freelanceren på sin side har indbetalt den opkrævede moms til Skattestyrelsen til tiden. 
 

Et eksempel

Den strenge praksis kan illustreres med en byretsdom fra 2022. Sagen handlede om et selskab, der drev virksomhed inden for interim management og som primært beskæftigede sig med at finde ledende medarbejdere og specialister til midlertidige opgaver i typisk større virksomheder. En af selskabets egne tidligere ansatte havde etableret selvstændig virksomhed, men udførte fortsat arbejde for selskabet hos dettes kunder – nu blot som konsulent og på regning med moms. For årene 2010 og 2011 fakturerede konsulenten således sin tidligere arbejdsgiver med et samlet beløb på over 2 mio. kr. Momsen heraf blev af konsulenten indbetalt til Skattestyrelsen, mens virksomheden fratrak det tilsvarende beløb som købsmoms.

I 2015 kom Skattestyrelsen på kontrolbesøg hos selskabet og foretog i den forbindelse en gennemgang af de kontrakter, som virksomheden havde indgået med konsulenten. Styrelsen konkluderede på den baggrund, at konsulenten ikke kunne anses for at drive selvstændig virksomhed, men måtte anses for ansat hos selskabet. I konsekvens heraf blev selskabet nægtet fradrag for købsmomsen, som i stedet blev anset for en driftsomkostning og dermed fradragsberettiget i selskabets skatteregnskab. Herudover blev selskabet pålagt at indbetale ikke indeholdt kildeskat af vederlagene til konsulenten.

For byretten angik sagen kun spørgsmålet om selskabets ret til fradrag for købsmomsen. I forhold til denne tiltrådte retten den af skattemyndighederne trufne afgørelse. Retten bemærkede herved blandt andet, at den omstændighed, at konsulenten havde indbetalt momsen ikke kunne medføre, at selskabet af den grund havde fradrag for momsen, når denne var faktureret med urette.
 

Hvad kan gøres? 

I de tilfælde, hvor en leverandør – en freelancer – bliver anset for at være lønmodtager med tilbagevirkende kraft, kan problemet med købsmomsen i nogle tilfælde løses ved, at konsulenten udsteder kreditnotaer og ad den vej får sin moms tilbage fra Skattestyrelsen. Herefter kan moms-pengene sendes retur til kunderne, hvorefter de kan korrigere deres momsangivelser.

Ved denne fremgangsmåde bringes momsen i nul hos begge parter, men det er ikke det samme som, at det gratis for kunderne. De skal nemlig betale renter ved tilbagebetaling af den fratrukne købsmoms til Skattestyrelsen. Hertil kommer, at muligheden for udstedelse af kreditnotaer kun kan ske tre år tilbage i tid. Det er et problem, hvis Skattestyrelsen – hvad styrelsen ofte gør – anser den fratrukne købsmoms for ansvarspådragende – altså potentielt bødegivende. I så fald kan Styrelsen nemlig regulere for købsmomsen også for ældre perioder. Virksomheder, der bruger freelancere, anbefales derfor at forholde sig til problemstillingen inden aftalen indgås.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.