Guide til indberetning af moms ved B2B-handel med andre EU-lande

Det er en god investering at bruge tid på en korrekt indberetning af moms. Så slipper man nemlig for – ofte flere år senere – at skulle forklare uoverensstemmelser overfor Skattestyrelsen, hvilket kan være en tidkrævende opgave og kræve ekstern bistand. 
 
Skattestyrelsens kontrolarbejde på momsområdet består i vid udstrækning af at sammenholde indberetninger af forskellig art, og virksomhederne får oftere og oftere notifikationer eller breve om uoverensstemmelser. En korrekt momsindberetning er derfor vigtig.

Nedenfor følger en kortfattet guide til momsangivelsens rubrikker. Guiden gælder kun i forhold til handel med kunder i andre EU-lande og kun for handel med professionelle (B2B-handel). Reglerne for handel med private kan du læse om i denne artikel.

Køb af varer og ydelser fra virksomheder i andre EU-lande
I forhold til køb findes der to rubrikker.

Rubrik A Varer
Her indberettes værdien af varer, der i forbindelse med købet er transporteret til Danmark, og som virksomheden skal betale købsmoms af efter reglerne om omvendt betalingspligt. Hvis varerne ikke leveres til Danmark, vil sælgeren normalt ikke kunne fakturere salget uden moms. Der gælder særlige regler, hvis varerne sendes til et andet land og ved trekantshandel, jf. denne artikel.

Rubrik A Ydelser
Her indberettes værdien af ydelser, som er omfattet af reglerne om omvendt betalingspligt. Det gælder også annoncekøb hos fx Google eller Facebook. Hvis virksomheden har modtaget en regning herfra med dansk moms, er det en fejl. Den skyldes som oftest, at virksomheden ikke er blevet oprettet som en virksomhed hos leverandøren.

Salg af varer og ydelser til virksomheder i andre EU-lande
I forhold til salg findes der tre rubrikker.

Rubrik B Varer
Her indberettes værdien af varer, der i forbindelse med salget fysisk er transporteret fra Danmark til en virksomhed i et andet land. Varesalget skal samtidig indberettes til EU-salgslisten. Sker det ikke, vil virksomheden automatisk modtage besked herom med opfordring til at rette fejlen.

Hvis varerne ikke fysisk sendes ud af landet, vil der ikke skulle ske indberetning i rubrik B. I stedet vil der skulle betales dansk moms. Der gælder også her særlige regler ved trekantshandel.

Rubrik B Ydelser 
I denne rubrik indberettes fakturaværdien af solgte ydelser, der er omfattet af reglen om omvendt betalingspligt. Også dette salg skal samtidig indberettes til EU-salgslisten.

Indberetningen omfatter ikke salg af visse ydelser, der faktureres til en udenlandsk kunde, men rent faktisk leveres i Danmark. Det gælder fx arbejder på fast ejendom samt hotel - og person transportydelser. I forhold til de samme typer af ydelser, skal der heller ikke ske indberetning, hvis ydelsen leveres i et andet EU-land. I så fald kan der i stedet bestå en registreringsforpligtelse i dette andet land.

Rubrik B-oplysninger
Her indberettes fakturaværdien af maskiner og inventar mv., der er solgt til virksomheder i andre EU-lande med omvendt betalingspligt, og hvor sælgeren – den danske virksomhed – har stået for installationen/monteringen hos kunden. Beløbet skal ikke indberettes i hverken Rubrik B Varer eller Rubrik B Ydelser, og beløbet skal heller ikke indberettes til EU-salgslisten. Også salg af nye transportmidler til ikke-momsregistrerede virksomheder skal indberettes her.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.