Boligskatter kan føre til restskat for førstegangskøbere

Opkrævningen af grundskyld og ejendomsværdiskat sker via skattekortet. Især for førstegangskøbere kan det nemt ende med restskat, hvis de ikke opdaterer deres forskudsopgørelse. I nogle tilfælde gælder det også for året efter købsåret.
Som førstegangskøber af et hus eller en ejerlejlighed er der mange ting, man skal lære, herunder at der skal betales ejendomsværdiskat og grundskyld af den slags.

Opkrævningen af boligskatterne sker via skattekortet, altså over forskudsopgørelsen. Hvis en førstegangskøber ikke ændrer sin forskudsopgørelse i forbindelse med købet, vil denne derfor blive opkrævet de fulde boligskatter for købsåret på årsopgørelsen året efter.

Når det gælder grundskyld, giver Skattestyrelsen en hjælpende hånd. Når huskøbet er registreret i ejerfortegnelsen, sender Styrelsen nemlig et servicebrev til boligkøberen med tilbud om en ny forskudsopgørelse, hvor grundskylden for resten af købsåret er indregnet. Det nye skattekort træder dog kun i kraft, hvis huskøberen godkender den nye forskudsopgørelse, men sker dette, vil grundskylden for købsåret automatisk blive betalt løbende.

Tilsvarende gælder ikke for ejendomsværdiskatten. Hvis denne ikke skal ende som en restskat på årsopgørelsen, skal den nybagte boligejer selv ændre sin forskudsopgørelse via Tast Selv på skat.dk. Her skal der blandt andet indtastes identifikationsoplysninger for den købte ejendom samt oplysninger om overtagelses- eller indflytningsdatoen for denne. 


Køb efter 1. september  

For ejendomme, der købes efter 1. september i et givet år, er der grund til særlig opmærksomhed. For sådanne ejendomme vil købet nemlig skulle indberettes både på forskudsopgørelsen for købsåret og for det efterfølgende år, hvis man gerne vil betale ejendomsværdiskatten løbende.

Et ungt par, der har købt deres første hus med overtagelse fx den 1. oktober 2024, vil på deres forskudsopgørelse for 2025 umiddelbart kun blive opkrævet grundskyld. Ejendomsværdiskatten kommer kun med, hvis de indtaster oplysninger om købet af huset til denne forskudsopgørelse. Det gælder også, selvom de rent faktisk har indberettet oplysningerne til deres forskudsopgørelse for købsåret - altså for 2024. Det bør dem, der har købt en ejerbolig til overtagelse i perioden 1. september 2024-31. december 2024, være opmærksomme på.


Flergangskøbere

Også dem, der flytter fra én ejerbolig til en anden, bør naturligvis som udgangspunkt opdatere deres forskudsopgørelse, men for dem er der kun risiko for restskat, hvis boligskatterne for deres nye hus eller lejlighed er væsentlig højere end for det gamle.

Dem, der flytter fra ejerbolig til lejebolig, er ikke i risiko for restskat som følge af deres boligskatter, men vil tværtimod kunne se frem til overskydende skat, hvis de ikke opdaterer deres forskudsopgørelse i forbindelse med salget.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.