Først skattelettelse til unge i 2026

Regeringen fortalte glædestrålende i sommers, at den ville afskaffe AM-bidraget for unge under 18 år. Det vil den stadig, men først fra 2026 fremgår det af udkastet til det lovforslag, der skal udmønte den politiske aftale om afskaffelsen.
Manglen på arbejdskraft i mange brancher betyder, at der politisk gøres meget for at motivere især de aldersmæssige yderpoler – de ældre og de helt unge – til at arbejde mere. 

I forhold til unge under 18 år blev det således med virkning fra 2023 vedtaget, at personfradraget for disse skulle være lige så stort som de voksnes. Noget som angiveligt gav omkring 25.000 unge en skattebesparelse på op mod omkring 2.500 kr. årligt. 

Som en opfølger på denne beslutning fremlagde regeringen i sommers et udspil, hvis mål var at få flere unge til at tage et fritidsjob. Dette skulle blandt andet ske ved at afskaffe AM-bidraget (8 %) for unge. Et forslag, som det efterfølgende viste sig, at samtlige partier i Folketinget kunne tiltræde. Af den politiske aftale af 12. september 2024 fremgik det, at regeringen på finansloven for 2025 ville afsætte 170 mio. kr. til gennemførelse af aftalen. 

De penge går nu til andre formål. Af det nyligt offentliggjorte udkast til det lovforslag, der skal udmønte den politiske aftale, fremgår det nemlig, at det først bliver fra 2026, at AM-bidraget afskaffes for unge under 18 år. Det ene års udskydelse går ud over unge født i 2008. De bliver den sidste årgang, der kan sige, at de har betalt AM-bidrag af alle de penge, de har tjent som ungarbejdere. I stedet bliver det nu unge født i årene 2009–2013, der bliver de første til at kunne tjene penge uden at skulle betale AM-bidrag.

Fritagelsen for AM-bidrag kommer ifølge lovforslaget til at gælde til udgangen af det år, hvori den unge fylder 17 år. Unge skal dermed fra 2026 betale AM-bidrag af deres løn fra begyndelsen af det år, hvori de fylder 18 år, uanset om de har fødselsdag i januar eller december.


Den økonomiske betydning af skattelettelsen

Af udkastet til lovforslag fremgår det i øvrigt, at afskaffelsen af AM-bidraget koster statskassen et årligt beløb på 225 mio. kr. før såkaldt tilbageløb og adfærd. Heraf kan udledes, at unge i aldersklassen 13-17 år hvert år tilsammen tjener lige over 2,8 mia. kr. 

Af regeringsudspillet fra i sommers fremgår det, at det kun er cirka halvdelen af de 13-17-årige, der overhovedet har et fritidsjob. De 2,8 mia. kr. tjenes derfor angiveligt af omkring 150.000 unge, svarende til en gennemsnitlig årsløn på små 20.000 kr. Langt de fleste af pengene tjenes dog givetvis af de 16-17-årige, hvoraf mange i gennemsnit nok tjener omkring 3.000 kr. om måneden. For dem vil afskaffelsen af AM-bidraget i givet fald svare til en ekstra månedsløn.

Af høringsudkastet til lovforslag fremgår desuden, at afskaffelsen af AM-bidraget for de unge skønnes at øge arbejdsudbuddet med, hvad der svarer til 50 fuldtidsbeskæftigede, hvilket nok kan omregnes til op mod 200 ungejobs. 
 

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.