Nye regler for momsregistrering fra 2025

Fra nytår bliver det enklere for iværksættere at finde ud af, hvornår de skal lægge moms på deres regninger. Samtidig bliver det nemmere for helt små virksomheder at sælge til private i andre EU-lande uden at skulle lade sig momsregistrere dér
I Danmark har grænsen for momsregistrering siden 2002 ligget ved en omsætning på 50.000 kr. Fra det tidspunkt skal der i princippet lægges moms på regninger. Hvis det allerede på starttidspunktet ligger fast, at omsætningen vil komme over grænsen, skal virksomheden dog momsregistres fra dag ét.

Ved vurderingen af om beløbsgrænsen er overskredet, har man hidtil skulle se på omsætningen i de seneste 12 måneder. Altså en løbende 12-måneders periode. Fra 1. januar 2025 ændres reglen således, at målingen nu skal ske pr. kalenderår. Det betyder, at målingen nulstilles hver nytårsaften.

Regelændringen er nok især til fordel for dem, der i deres fritid driver virksomhed som fx vinduespudser eller havemand, og som gerne vil udnytte konkurrencefordelen ved at kunne arbejde på regning men uden moms. De vil fremover ved blot at tjekke deres år-til-dato-omsætning kunne se, om de er ved at nærme sig grænsen for momsregistrering.

Salg til andre EU-lande
Også vilkårene for salg til kunder i andre EU-lande ændres fra 2025, hvor reglerne for momsregistrering ensrettes indenfor EU. De nye regler er nok især interessante for mindre danske virksomheder, der sælger fx strikkegarn, legetøj og andre hobbyvarer, samt tøj, sko og accessoires til private i andre EU-lande, såkaldt B2C-fjernsalg.

Når det gælder den slags, er reglen i dag, at virksomhederne er forpligtet til at afregne moms i det land, hvor deres kunde bor, hvis virksomhedens samlede fjernsalg indenfor EU på årsbasis overstiger et beløb på blot 10.000 EUR. Betalingen af den udenlandske moms kan enten ske ved at lade sig momsregistrere i de enkelte lande eller ved at tilmelde sig den såkaldte OSS-ordning, hvilken du kan læse mere om i denne artikel.

Fra 1. januar 2025 ændres reglerne sådan, at virksomheder indenfor EU kan vælge ikke at lade sig momsregistrere i et andet EU-land, hvis følgende to betingelser er opfyldt:

Virksomhedens samlede årlige omsætning i EU må ikke overstige 100.000 EUR, altså ca. 750.000 DKK. For en dansk virksomhed medregnes både omsætningen i Danmark og omsætningen ved salg til kunder i andre EU-lande. Reglen er derfor kun relevant for helt små virksomheder.

Virksomhedens årlige omsætning i det land, hvor fritagelsen for momsregistrering ønskes, skal være under det pågældende lands grænse for den slags. I Tyskland ligger grænsen for momsregistrering fx på 22.000 EUR. Altså mere end tre gange højere end i Danmark. Også flere andre EU-lande har en højere grænse for momsregistrering, hvorfor små danske virksomheder isoleret set opnår en konkurrencefordel som følge af den lave danske grænse, fordi denne forhindrer virksomheder i andre EU-lande i at sælge ret meget i Danmark uden moms, mens danske virksomheder i flere tilfælde vil kunne sælge momsfrit til private i andre EU-lande, hvis blot de opfylder betingelse nr. 1.

For de lande, hvor momsregistrering fravælges, er der knyttet en række formelle betingelser, ligesom der kvartalsvis skal afgives forskellige oplysninger til Skattestyrelsen.

For visse virksomheder vil det formentlig blive interessant at framelde sig OSS-ordningen, men det er vigtigt at være opmærksom på, at en momsfritagelse vil betyde, at der ikke vil være fradrag for købsmoms af udgifter, der kan henføres til det momsfritagne salg, ligesom der formentlig kun vil være delvist fradrag for moms af fællesomkostninger. En framelding bør derfor overvejes grundigt
 

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.