Nu er det tid for tilbagesøgning af moms betalt i andre EU-lande

Mange virksomheder får ikke tilbagesøgt den moms, som de har betalt i andre lande. Som oftest fordi de synes, det er for besværligt, men i virkeligheden handler det mere om gode vaner og systematik. Kunstig intelligens har gjort det nemmere.
Når danske virksomheder sender medarbejdere til udlandet, kommer de automatisk til at betale udenlandsk moms af de omkostninger, som de ansatte afholder under rejsen. En moms, som virksomhederne ikke kan fratrække i deres danske momsregnskab, men som de normalt kan få retur, hvis de søger herom. Det gælder, uanset om formålet med rejsen er at deltage i en udstilling eller en messe, at besøge kunder eller leverandører eller for at deltage i møder hos koncernforbundne virksomheder eller filialer.

Både reglerne og praktikken omkring tilbagesøgning af udenlandsk moms er komplicerede. Mange virksomheder opgiver derfor på forhånd helt eller delvist at gøre dette. Det straffes de dobbelt for. Dels ved at miste pengene, og dels fordi Skattestyrelsen er af den opfattelse, at virksomheder ikke har skattefradrag for udgifter til udenlandsk moms, der kunne være søgt retur, men som ikke er blevet det på grund af ukendskab til reglerne eller på grund af besværet herved. Der foreligger dog ikke afgørelser fra Landsskatteretten eller domstolene om spørgsmålet.

Efter vores opfattelse er styrelsens holdning unødigt restriktiv og absolut ikke uangribelig. Hertil kommer, at mange virksomheder i vores optik opgiver for let i forhold til tilbagesøgning. I kraft af automatisering, systemhåndtering og effektive processer kan opgaven faktisk gøres overkommelig. Det handler derfor mest om at komme i gang med at gøre tingene på den rigtige måde.

Hvilke udgifter?

De omkostninger, som medarbejderne afholder ved rejser i udlandet – og hvor momsen efterfølgende normalt kan søges tilbage – er i første række sædvanlige rejseomkostninger. Det vil sige udgifter til hoteller og restauranter, transportomkostninger i form af udgifter til leje af bil og brændstof til samme samt udgifter til vejafgifter eller udgifter til taxi, bus og tog. Der kan også være tale om udgifter til repræsentation, entre mv. Det er fradragsreglerne i det land, hvor udgiften er afholdt, som er afgørende for, om momsen kan søges retur. Fx godtgøres moms af udgifter til underholdning af forretningsforbindelser fuldt ud i Tyskland, uanset at der i Danmark ikke kan opnås momsfradrag for sådanne udgifter.

Tilbagesøgning i EU-lande

Anmodningen om refusion sker via TastSelv Erhverv på skat.dk, hvor der indsendes en elektronisk anmodning om godtgørelse af den betalte moms. Skattestyrelsen sørger herefter for, at anmodningen videresendes til den medlemsstat, som den vedrører. Der skal i anmodningen indtastes ganske mange oplysninger, herunder både oplysninger om virksomheden og om den faktura, som der søges om refusion for.

For udgifter afholdt i kalenderåret 2023 udløber ansøgningsfristen den 30. september 2024. Der kan kun søges, hvis momsbeløbet mindst udgør et beløb svarende til 400 kr. Det land, der skal tilbagebetale momsen, har som udgangspunkt fire måneder til at gøre dette, men fristen kan dog under visse betingelser forlænges til det dobbelte.

Tilbagesøgning i lande udenfor EU

Ansøgning om momsrefusion i lande udenfor EU skal ske på særlige landespecifikke blanketter og sendes direkte til myndighederne i de pågældende lande sammen med de originale bilag. Ansøgningsfristen er normalt den 30. juni i året efter det kalenderår, hvori udgiften er afholdt, men varierer dog. I Norge er ansøgningsfristen den samme som i EU – altså den 30. september 2024.

Brug for hjælp?

Hvis din virksomhed ønsker assistance i forbindelse med tilbagesøgning af udenlandsk moms, har vi momseksperter i alle landets regioner, der kan hjælpe med dette.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.