Acontoskat ved ind- og udtræden af sambeskatning

Det kan føre til ærgerlige restskattetillæg, hvis man ikke er opmærksom på reglerne for omkontering af acontoskatter i forbindelse med selskabers ind- og udtræden af en sambeskatning.
For koncernforbundne danske selskaber er sambeskatning obligatorisk. Det betyder, at skatten beregnes på grundlag af selskabernes samlede (netto-)indkomst, og at den opkræves hos administrationsselskabet – hvilket almindeligvis er identisk med moderselskabet. Det forhold, at al acontoskat som udgangspunkt opkræves hos administrationsselskabet, udelukker ikke, at de enkelte selskaber også selv kan indbetale acontoskat til Skattestyrelsen. Denne mulighed er det vigtigt at være opmærksom på ved ind- og udtræden af en sambeskatning.

Ved tilkøb starter sambeskatningen først på overtagelsestidspunktet. Ikke desto mindre henføres alle acontoskattebetalinger – både ordinære og frivillige – som det købte selskab har foretaget forud for dette tidspunkt, som udgangspunkt til det administrationsselskab, som selskabet hører under ved indkomstårets udløb.

Det er imidlertid muligt at bede om omkontering af indbetalte skatter, sådan at de bliver godskrevet det købte selskab, sådan at dette ikke ender med at få en restskat, hvoraf der skal betales restskattetillæg. 

En anmodning om omkontering skal som udgangspunkt ske via TastSelv Erhverv under ”Kontakt med Skatteforvaltningen” og skal ske senest den 1. februar i året efter indkomstårets udløb – uanset om dette følger kalenderåret eller ej – eller senest tre måneder efter, at der er etableret en koncernforbindelse med et andet selskab.

Et selskab med kalenderårsregnskab, der med virkning fra den 1. oktober 2024 indtræder i en sambeskatning med et andet selskab, har således frist til den 1. februar 2025 med at anmode om omkontering af skat, der er betalt i marts 2024. Sker indtrædelsen i sambeskatning først fra den 1. december 2024, er der frist til den 1. marts 2025.

Ved frasalg ophører sambeskatningen ligeledes på overtagelsestidspunktet, men det eller de udtrædende selskab(er) tager ikke foretagende acontoskattebetalinger med sig ud af den tidligere sambeskatningskreds. De forbliver som udgangspunkt godskrevet det tidligere administrationsselskab, hvis indbetalingen er foretaget af dette. Også her kan hele eller dele af acontoskatten under visse betingelser overføres til det solgte selskab, som dog efterfølgende også selv vil kunne foretage frivillige indbetaling af acontoskat til imødegåelse af restskat.

Eksempel

Betydningen af en omkontering kan illustreres med følgende eksempel:

Et selskab, der ikke hidtil har været sambeskattet med andre selskaber, bliver med virkning fra den 1. oktober 2024 overtaget af et andet selskab. Det købte selskab har i marts 2024 indbetalt ordinær acontoskat med 1 mio. kr. 

Hvis der ikke anmodes om omkontering af den betalte skat, vil selskabet risikere at skulle betale et restskattetillæg på nok små 80.000 kr. for særbeskatningsperioden 1/1 – 30/9 – fordi selskabet ved skatteberegningen ikke bliver godskrevet den indbetalte acontoskat – mens det nye moderselskab til gengæld får en overskydende skat svarende til den af datterselskabet indbetalte acontoskat, men kun en meget lille rentegodtgørelse heraf. 

Særlige tilfælde

I tilfælde af skattefrie omstruktureringer – fusion, spaltning mv. – samt ved likvidation af selskaber, er der særlig grund til opmærksomhed på muligheden for omkontering af acontoskat og frivillige indbetalinger. Det skyldes, at der gælder særlige frister og muligheder i disse situationer.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis.