Tanken om at købe en feriebolig i udlandet opstår meget ofte under en sommerferie, hvor man bliver betaget af et bestemt sted, som man gerne vil vende tilbage til igen og igen. Eftersommeren er derfor også typisk den tid på året, hvor flest overvejer at købe feriebolig i udlandet, fordi mindet om en dejlig ferie stadig er nærværende. Nogle opgiver hurtigt tanken, mens andre så småt begynder at undersøge markedet for at finde det helt rigtige hus eller den perfekte lejlighed.
For dem, der er i sidstnævnte gruppe, er der i år et ekstra incitament til ikke at vente for længe med at gøre ord til handling. Fra næste år kommer der nemlig nye boligskatteregler. Et grundelement i disse ér, at der gives en særlig skatterabat til dem, der har købt deres bolig inden 2024. Denne regel gælder også for private, der ejer en feriebolig i udlandet.
Dansk ejendomsværdiskat
Uanset om jeres overvejelser går på at købe en ødegård i Sverige, et byhus i Provence, en lejlighed i Alanya eller en udsigtsvilla i Fuengirola, skal I vide, at I skal betale dansk ejendomsværdiskat af ferieboligen. Noget som ikke alle er opmærksomme på. Sidste år sendte Vurderingsstyrelsen således brev til 6.000 ejere af en feriebolig i udlandet, som der ikke var betalt ejendomsværdiskat af. Det kan du læse mere om i denne artikel.
Fra 2024 beregnes ejendomsskatten som udgangspunkt som 5,1 promille af den udenlandske boligs antagelige handelsværdi. I den beregnede skat vil der normalt kunne modregnes lokale ejendomsskatter. Den danske skat afhænger således af boligens værdi og af størrelsen af lokale skatter. For en ejendom til en værdi på omkring 500.000 EUR vil skatten i 2024 således udgøre et beløb på omkring 19.000 kr. før skatterabat og før nedslag for lokale skatter. Det fremgår af dette ministersvar.
Skatterabatten
Den særlige skatterabat beregnes som forskellen mellem den ejendomsværdiskat, der skal betales i 2024 efter de nye regler, og den skat, der skulle være betalt i 2024 efter det gamle regelsæt. Skatterabatten videreføres i nominel størrelse – altså med det samme beløb – i de efterfølgende år, indtil ejendommen sælges. For en ejendom, som man regner med at beholde i mange år, kan rabatten over tid derfor blive ganske betydelig.
Det er overtagelsesdagen – og ikke datoen på købsaftalen – der er afgørende for, om man bliver berettiget til en skatterabat. Overtagelsesdagen er normalt den dato, fra hvilken ejendommen i juridisk forstand henligger for køberens risiko, og hvorfra køberen betaler udgifterne ved denne.
|