Mange glemmer ejendomsværdiskatten af boliger i udlandet

Uanset om din feriebolig er en ødegård i Sverige, et byhus i Provence, en lejlighed i Alanya eller en hacienda udenfor Malaga, skal du betale dansk ejendomsværdiskat af den. Det ignoreres tilsyneladende af mange.

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange danskere der ejer en feriebolig i udlandet, men folk med indsigt i den slags har tidligere anslået, at det kan dreje sig om helt op mod 50.000 personer. 

Ikke desto mindre var der ifølge oplysninger fra Skattestyrelsen både for indkomståret 2019 og indkomståret 2020 kun 30.000 personer, der betalte ejendomsværdiskat af en udenlandsk ejendom. For 2019 med tilsammen knap 107 mio. kr. og for 2020 med i alt 114 mio. kr. I gennemsnit altså med et beløb på under 4.000 kr. for hver.

Tallene efterlader et klart indtryk af, at ikke alle danskere med feriebolig i udlandet betaler den ejendomsværdiskat, som de skal. Det ved de godt hos skattemyndighederne. Vurderingsstyrelsen er således ifølge en nylig pressemeddelelse i gang med at sende brev til omkring 6.000 borgere, som ud fra oplysninger fra udenlandske skattemyndigheder formodes at eje en ejendom i udlandet, som de ikke har betalt ejendomsværdiskat af.

 

Sådan er reglerne

En af forklaringerne, på at så mange tilsyneladende ignorerer pligten til at betale dansk ejendomsværdiskat af en udenlandsk ejendom, er givetvis, at ejerne – i modsætning til ejere af danske sommerhuse – selv skal beregne deres ejendomsværdiskat, hvilket er et dybt kompliceret regnestykke. Hertil kommer, at skatten i de fleste tilfælde kun udgør et mindre beløb, fordi der i den danske ejendomsværdiskat ofte kan modregnes ejendomsskatter, der er betalt i det land, hvori den udenlandske feriebolig er beliggende. 

At udfinde beregningsgrundlaget for dansk ejendomsværdiskat for en udenlandsk ejendom er en særlig kunstart, fordi der skal beregnes hele tre forskellige værdier, hvorefter grundlaget skal fastsættes til det laveste af disse. Se nærmere herom på denne side på skat.dk. Ved to af beregningerne skal købsprisen tilbagediskonteres til en 2001- og 2002-værdi og derefter nedsættes med en såkaldt afstandsprocent. 

De særlige beregningsregler betyder, at der ofte vil være stor afstand mellem købsprisen henholdsvis den nuværende handelsværdi og beskatningsgrundlaget, hvilket kan illustreres med følgende to eksempler:

  • For en ejendom i Sverige, der er købt i 2007 for SEK 500.000, vil beskatningsgrundlaget i 2021 kunne opgøres til DKK 410.000.
  • For en ejendom i Frankrig, der er købt i 2021 for EUR 500.000, udgør beskatningsgrundlaget et beløb på DKK 1.440.000.

I den beregnede danske skat kan der som nævnt modregnes visse skatter, der er betalt i udlandet, men det gælder kun for skatter, der svarer til den danske ejendomsværdiskat. Lokale grundskatter – svarende til den danske grundskyld – kan således ikke modregnes.

 

Kommentar

Det er givet, at der er del danskere, som mangler at betale ejendomsværdiskat af deres udenlandske feriebolig, men der er efter vores vurdering også en del, som betaler for meget i dansk ejendomsværdiskat, fordi reglerne er så komplicerede. 

Er du mellem dem, der har fået brev fra Vurderingsstyrelsen, eller ønsker du en vurdering af, om du har betalt for meget i dansk ejendomsværdiskat, er du velkommen til at kontakte os. Vi har skatteeksperter i alle landets regioner, som kan hjælpe dig.

Ovenstående artikel er hentet fra Depechen, der er vores elektroniske nyhedsbrev om skat, moms og regnskab. Depechen udsendes hver anden onsdag og er ganske gratis. Tilmeld dig her.