I gang med ESG-rapport eller klimaregnskab, hvad skal man vælge, og hvordan kommer man i gang?

ESG-rapportering, overblik over CO2e-udledning og arbejdet med at sikre en mere bæredygtig virksomhedsprofil kan have en betydning for forretningens vækst, risikostyring, finansieringsmuligheder, konkurrenceevne og omdømme i al almindelighed. Selvom din virksomhed ikke er lovmæssigt forpligtet til ESG- eller CSRD-rapportering, kan der være flere fordele ved at dokumentere jeres virksomhedsadfærd gennem ESG-data og et klimaregnskab. I kan imødekomme følgende: 
  • Finansiering: Banker og investorer kræver i stigende grad ESG-dokumentation (herunder data på CO2e-udledning), hvilket kan påvirke lånemuligheder. 
  • Konkurrenceevne: Store virksomheder og det offentlige efterspørger ofte ESG- og CO2e-dokumentation fra leverandører. 
  • Virksomhedsværdi: ESG-parametre påvirker virksomhedens værdi ved salg. 
  • Indirekte krav: Kunder under CSRD kan kræve ESG-data og klimaregnskab fra dig. 
  • Medarbejdere: Der er en klar tendens til, at ESG-arbejdet hjælper med at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. 
  • Greenwashing: Solid ESG-dokumentation forebygger greenwashing og bøder. 

Da det på globalt plan er påskønnet at virksomheder arbejder med bæredygtighed i deres forretning og værdikæder, har vi I Danmark finansieringspuljer, som giver medfinansiering til jeres ESG-initiativer. Læs om med-finansieringspuljer til ESG rapportering her. 


BDO hjælper jer med at komme i gang med værdiskabende rapportering 

Vores ESG-team i BDO hjælper jer med at rammesætte jeres rapporteringsarbejde, så det imødekommer krav og forventninger, der gør det håndgribeligt samt passer til jeres behov og ambition. Vi præsenterer jer blandt andet for den nye EU-standard for frivillig ESG-rapportering, kaldet VSME. Læs mere om EU’s nye standard for frivillig rapportering, VSME her.

Hvad den rigtige CO2e-dokumentation og ESG-rapport er, kan afhænge af: 
  • Hvorfor går I i gang?  
    • Krav fra interessenter eller frivilligt behov for overblik og transparens.
  • Hvilke datakrav stiller jeres omverden til jer?   
    • Klimadata, ESG-data eller lidt af hvert. 
  • Hvad er jeres ambitioner for rapportering?  
    • Strategisk værktøj eller dataoverblik. 


Tre overordnede kategorier for jeres rapportering - Hvor ser I jer selv? 

Det kan være svært at blive konkret på, hvad den relevante ESG-rapportering er, da der er mange regler og retningslinjer, nye opdateringer kommer til, og der opstår nye krav fra omverdenen. En vigtig pointe er, at der skal være transparens omkring jeres arbejde, og I skal levere veldokumenteret data, som jeres kunder, leverandører, samarbejdspartnere investorer og andre interessenter efterspørger. Her kan der være forskel på, om det er en ESG-rapport eller et klimaregnskab, som bliver efterspurgt – eller om klimaregnskabet skal være en del af jeres ESG-rapport. CO2e-udledning er nemlig allerede et E-nøgletal i ESG-rapporten.

Klimaregnskabet: 
  • Spørger jeres omverden om CO2e-udledning og data på jeres klimaregnskab – så skal I stå stærkt med et klimaregnskab. Klimaregnskabet er et værdifuldt overblik over jeres CO2e-udledning og kan indeholde handlingsplaner og reduktionsmål. Derfor kan klimaregnskabet både opfylde datakrav fra interessenter som banker, investorer, kunder m.fl. Men også som et strategisk styringsværktøj til jeres CO2e-reduktionstiltag. 

    I kan her vurdere, i hvilket omfang I har behov for at rapportere på CO2e-udledning, om det er for scope 1 og 2, eller om I også bør rapportere på scope 3. Dette kan gøres i trin. 

    Et enkeltstående klimaregnskab er relevant for jer, som kun har behov for at få overblik over jeres CO2e-udledning. Enten fordi I selv har interesse for dette overblik, af strategiske, markedsføringsmæssige eller andre årsager. Eller fordi jeres kunder, leverandører, samarbejdspartnere, banken, investorer eller andre interessenter efterspørger denne specifikke data
ESG-rapport: 
  • Efterspørger jeres omverden information og beskrivelse af, hvordan I arbejder med jeres virksomhedsdrift og værdikæder ift. miljøpåvirkning, sociale forhold og jeres virksomhedsledelse ift. bæredygtige praksisser. Så vil I stå stærkt med en ESG-rapport. En veldokumenteret ESG-rapport opfylder jeres interessenters datakrav og kan samtidig bruges til et strategisk styringsværktøj til jeres virksomheds arbejde med bæredygtighed. 
ESG-rapport med klimaregnskab (Evt. EU’s VSME-standard):
  • Efterspørger jeres omverden data på flere punkter, herunder jeres CO2e-påvirkning, så skal I have et klimaregnskab og en ESG-rapport. Den totale udledning, som bliver beregnet gennem klimaregnskabet, bliver her præsenteret under E, miljø-afsnittet, i jeres ESG-rapport. Klimaregnskabet understøtter hermed jeres ESG-rapport. I har dermed et godt overblik over jeres virksomhed på de områder, jeres omverden finder relevant. Hvis I ønsker at rapportere efter den nye EU-standard VSME for frivillig ESG-rapportering, skal CO2e-udledning oplyses, og et klimaregnskab er dermed nødvendigt. 


ESG-rapport – langt mere end data – det er et strategisk styringsværktøj for at sikre udvikling og forbedring   

Vores ESG-team i BDO hjælper jer med at rammesætte jeres rapporteringsarbejde. Vi tager udgangspunkt i jeres nuværende udgangspunkt samt jeres ønsker og ambitioner i relation til tempo og retning i jeres rapporteringsambitioner.  

Vi har god erfaring med, at virksomheder kommer i gang med det mest essentielle her og nu. Det skal passe til jeres ressourcer og ambitioner, men samtidig sætte mål for, i hvilket omfang I ønsker at rapportere fremadrettet, og hvordan I vil bruge jeres rapporter aktivt. 

Step 1: Kom i gang med det mest essentielle 
  • ESG-rapport med de vigtigste og efterspurgte nøgletal.  
  • Overvej om det skal være VSME-tilpasset. Læs mere om VSME standarden her. 
  • Klimaregnskab i det omfang som giver konkret overblik over jeres virksomhed. 
  • Et godt rapporteringsfundament at bygge videre på fremadrettet. 
Step 2: Byg på og aktiver jeres rapporter 
  • Tilføj flere ESG-nøgletal, som giver et dybere indblik i jeres virksomhed og værdikæder. 
  • Tilføj klimaregnskab til ESG-rapport. 
  • Tilføj scope 3 til Klimaregnskab. 
  • Tilpas rapporten med VSME-udvidelse. 
  • Tilføj politikker, handleplaner og målsætninger. 
  • Brug rapporterne som strategisk styringsværktøj. 
Step 3: Prioriter en erklæring på jeres klimaregnskab – og/eller jeres ESG-rapport 
En revisorerklæring kan styrke jeres omdømme og tillid blandt interessenter. Det kan være en god ide med en revisorerklæring for at imødekomme krav om transparens, troværdighed og ansvarlighed, når I har givet jer tid til at lave en ordentlig ESG-rapport eller klimaregnskab. Læs mere her


Vi hjælper jer videre, når I er godt på vej  

Vi står klar til at hjælpe, hvor end I er på jeres rapporterings- og bæredygtighedsrejse. Om I skal i gang nu eller skal have opdateret, kvalificeret eller have revisorerklæring på jeres rapporter. Vi rådgiver også ift. bæredygtige forretningsmodeller og forankring af bæredygtighedsstrategier. 

Læs mere om, hvordan BDO kan hjælpe med ESG-rapportering og klimaregnskab her. 
Jeg ønsker at blive kontaktet af BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab, CVR-nr. 20222670 via e-mail og/eller telefon, og jeg er bekendt med, at mine personoplysninger behandles i overensstemmelse med følgende privatlivspolitik (https://www.bdo.dk/da-dk/privatlivspolitik-databehandling), herunder videregivelse med henblik på at målrette vores markedsføring. Du bliver kun kontaktet én gang med henblik på bedst muligt at besvare din henvendelse.